25 februari 2015 Project: Werkman Rubriek: Tentoonstellingen

Werkmanjaar 1995 - Werkmanjaar 2015

Wim Koeneman verheugt zich op de komst van de expositie 'Vrijheid van Geest' in Galerie Werfkade 16 in Hoogezand Sappemeer in september 2015.

In 1993 werd de Stichting De Noorderconstructie in Groningen benaderd door Jo Willems en Geert Lameris. Zij waren bezig met de voorbereidingen voor een opera over Werkman in het jaar 1995, vijftig jaar na zijn overlijden. 'Of wij het juridische dak wilden vormen voor hun initiatief'. We hebben toegestemd en wij namen op ons om een monument voor Werkman te realiseren.

Op deze manier ben ik intensief bij het werk van Werkman betrokken geraakt. Ik moet eerlijk toegeven dat Werkman - en met mij vele andere Groningers - al behoorlijk was weggezakt. Dat is nadien radicaal veranderd. Van het één kwam het ander: Een Werkman postzegel, uitgaven van de Werkmankrant. Een kalender van de Grontmij. Concerten, o.a. in Leens, het geboortedorp van Werkman, het uitgeven van een prent van Fie Werkman om de kosten mee te financieren, de realisatie van het Werkman monument van Armando, de grote overzichtstentoonstelling in het nieuwe Groninger Museum, vele publicaties. 
Te veel om op te noemen.

Via deze blog zal ik regelmatig herinneringen ophalen over activiteiten die indruk op mij gemaakt hebben.

Alvast één anekdote: tijdens mijn leerjaar in de zesde klas van de lagere school, mochten kinderen die talent hadden, extra lessen tekenen volgen. De docent die les gaf was Piet Hiemstra. Later kwam ik er achter dat het dezelfde P.J.Hiemstra was van de beroemde ex-libris van Werkman. Na afloop van het Werkmanjaar heb ik het mij gepermitteerd er eentje te kopen.

Piet Hiemstra ging in de jaren negentig regelmatig met ons op reis naar interessante tentoonstellingen in Noord Duitsland. Ik heb hem een keer gefotografeerd aandachtig het werk van Marcus Lüpertz bestuderend.

 

In september komt de tentoonstelling van het Werkmanproject 'Vrijheid van Geest' in onze galerie Werfkade 16 in Hoogezand Sappemeer. We verheugen ons er op!

Wim Koeneman
Mijn naam is Wim Koeneman. In 1995 heb ik als voorzitter van De Noorder Constructie het Werkmanjaar mede georganiseerd. Sinds 2002 zijn mijn vrouw en ik eigenaar van Galerie Werfkade 16 in Hoogezand. Grafiek is altijd een vast onderdeel van ons beleid. In 2006 en 2008 hebben wij internationale grafiek tentoonstellingen georganiseerd in Hoogezand-Sappemeer. Ook ben ik enige jaren voorzitter van de VOG geweest. In 2015 is er weer een Werkman jaar in Groningen. Logisch dat wij weer meedoen en mooi dat het VOG zich aansluit.


Wilt u reageren?

U moet geregistreerd en ingelogd zijn om te kunnen reageren.

logo.pngpresenteert


Werkmanproject

2015
Werkmanproject
Vrijheid van Geest 

Projectinformatie

Project volgen


Relevante links

Werkman

Groninger Museum
Werkmanarchief
Werkman 2015
GR-ID
Drachten Dr888
Galerie Werfkade 16
Grafisch Centrum Groningen
De Typografentafel

Grafiek & Drukwerk

Museum Meermanno
Masereel Centrum
Drukwerk in de Marge


Redactie

Saskia Monshouwer - hoofdredactie
Mieke Mens - beeldredactie
Joyce Gabeler