25 februari 2015 Project: Werkman Rubriek: Eigen werk - updateTechniek

Woorden als knipsel

Jeanet Kingma zoekt naar een tastbare vorm en komt bij de leporello uit.

Woorden als knipsel

Een jaar of vier geleden, begon ik met het maken van leporello's. Naast prenten, die vaak achter glas worden gepresenteerd, wilde ik iets anders. Iets wat dichterbij kwam, iets wat je kon oppakken en doorbladeren. Een boek dat een verhaal vertelde, niet aleen met beeld maar ook met tekst.

Omdat ik op dit moment bezig ben met een leporello waarbij vooral de tekst het beeld bepaalt en omdat ik me heb opgegeven voor het 'Werkmanproject', ben ik gaan zoeken in zijn werk naar sjabloondrukken (knipsels die worden afgedrukt) met tekst in het beeld.
Ik kwam terecht bij zijn kalenderbladen. Hiervoor gebruikte hij vooral bestaande letters en cijfers, maar ik zag ook een blad waarbij het woord 'mei' is gedrukt d.m.v. een sjabloon. Het verraste me dat de 'e' is dichtgemaakt. Ik merk dat ik zelf ook graag letters dichtmaak, omdat de techniek zich ervoor leent. De contour van de letter wordt zo heel belangrijk. Net als in zijn andere werk bewonder ik de eenvoud en helderheid die hij in de kalenderbladen heeft bereikt. De nummers van de dagen zijn soms in kleuren zijn gedrukt, die meedoen met de vormen er achter. Deze vormen zijn meestal niet direct herkenbaar maar toch roepen ze een wereld op, die op de een of andere manier bekend is. Een wereld waar je in wil.

 

Bij deze enkele foto's van het boekje waaraan ik nu werk. De bedoeling is dus dat het dit keer vooral uit woorden bestaat en dat de vormen in en om de woorden meedoen met de tekst.
De titel wordt 'Stil' en de leporello wordt uitgevoerd in sjabloondruk.

Jeanet Kingma
Jeanet Kingma maakt houtsneden en kunstenaarsboeken. Zij is lid van grafiekplatform VOG.


Wilt u reageren?

U moet geregistreerd en ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Werkmanproject

2015
Werkmanproject
Vrijheid van Geest 

Projectinformatie

Project volgen


Relevante links

Werkman

Groninger Museum
Werkmanarchief
Werkman 2015
GR-ID
Drachten Dr888
Galerie Werfkade 16
Grafisch Centrum Groningen
De Typografentafel

Grafiek & Drukwerk

Museum Meermanno
Masereel Centrum
Drukwerk in de Marge


Redactie

Saskia Monshouwer - hoofdredactie
Mieke Mens - beeldredactie
Joyce Gabeler