11 maart 2015 Project: Werkman Rubriek: Eigen werk - update

Van Werkman naar de Ginko Biloba

Béa Verheul neemt de tijd om zich ongecompliceerd in Werkman te verdiepen. Ze maakt gebruik van de vrijheid van geest en verbindt druksels en boombladeren.

Kunstenaars die grafiek maken bezitten een vrije geest. Dat moet wel, want het zijn onderzoekers, experimenteerders en volhouders. Als het niet rechtsom gaat, dan proberen we het linksom.

Van het werk van Hendrik Werkman ken ik tot op heden eigenlijk niet eens zo veel. Ik heb wat afbeeldingen van sjabloondruksels gezien. Enigszins platte plaatjes wel. Ze doen een beetje kinderlijk aan. Wel fantasievol en vrolijk.

Bang om me te laten beïnvloeden heb ik dat zo gehouden. Ik ben momenteel weer hevig met mijn boom, de Ginkgo Biloba aan het werk. De gevallen blaadjes zijn omgezet in bedrukbare velletjes. Welke druk daarop kan komen bepaald de sterkte en souplesse van het velletje. Dus heb ik sjabloontjes van verschillende blaadjes gemaakt, met de bedoeling die voor mijn eigen werk te gebruiken. Daar ben ik nu nog niet eens mee gestart, want het Werkman project ging even voor:

1 een gestileerd sjabloon van de Ginkgoboom diende als blinddruk met gekleurde vallende blaadjes.
2 het boomsjabloon in groen, met gele vallende blaadjes.
3 een groene ondergrond met daarop gevallen ginkgo blaadjes.
Die zijn klaar en gedrukt, in de geest van Werkman, maar met de ID van mij.

Toen ben ik op Google zoeken gaan kijken, het werk doet aan Russische kunstenaars denken. Malewitch in dat gestileerde en de oeverloze fantasie van Marc Chagall. Nu is het tijd om me ongecompliceerd in Werkman te gaan verdiepen

Béa Verheul
Ruurlo januari 2015

 

 

Bea Verheul
Van het werk van Hendrik Werkman ken ik tot op heden eigenlijk niet eens zo veel. Ik heb wat afbeeldingen van shabloondruksels gezien. Enigszins platte plaatjes wel. Ze doen een beetje kinderlijk aan. Wel fantasievol en vrolijk. Bang om me te laten beïnvloeden heb ik dat zo gehouden.


Wilt u reageren?

U moet geregistreerd en ingelogd zijn om te kunnen reageren.

logo.pngpresenteert


Werkmanproject

2015
Werkmanproject
Vrijheid van Geest 

Projectinformatie

Project volgen


Relevante links

Werkman

Groninger Museum
Werkmanarchief
Werkman 2015
GR-ID
Drachten Dr888
Galerie Werfkade 16
Grafisch Centrum Groningen
De Typografentafel

Grafiek & Drukwerk

Museum Meermanno
Masereel Centrum
Drukwerk in de Marge


Redactie

Saskia Monshouwer - hoofdredactie
Mieke Mens - beeldredactie
Joyce Gabeler