19 maart 2015 Project: Werkman Rubriek: Eigen werk - update

Beeldgedicht op basis van geroezemoes

Inge van den Thillart maakt beeldpoëzie op basis van achtergrondgeroezemoes bij schildercursus.

Het digitale beeldgedicht PROBEREN maakte ik n.a.v. het kunstproject Lang leve kunst! in Oss. Voor dit project werd een aantal bij het Poëziepodium Oss aangesloten dichters gevraagd om een aantal schilderlessen bij te wonen van ouderen en daarover een gedicht te schrijven. Ik besloot geluidsopnames te maken. Deze schreef ik thuis letterlijk uit. Dit was vrij lastig omdat de geluidsopnames niet altijd van even goede kwaliteit waren, en omdat er heel veel geroezemoes op de achtergrond hoorbaar was.

Maar, vooral dat laatste, de flarden van zinnen en woorden die dat opleverde, vond ik intrigerend. Het gaf de sfeer van de lessen beter weer dan de letterlijke weergave van de individuele gesprekken. Ik besloot beide componenten uit te schrijven. Dit leidde tot een eerste ruwe tekst, die ik vervolgens omzette in het in vrije versvorm geschreven gedicht PROBEREN. Hierna maakte ik er het digitale beeldgedicht van zoals op bijgaande foto's is te zien.

In de totstandkoming van dit beeldgedicht werd ik geïnspireerd door de experimentele poëzie uit het interbellum van de vorige eeuw. Een manier van werken waar ook in het oeuvre van Werkman mooie voorbeelden van te vinden zijn.

Dit digitale werk is voor mij een tussenstap in een nog verder te lopen experimenteel pad richting de tentoonstelling in Galerie Werfkade 16. Op dit moment werk ik aan grafiek op basis van het beeldgedicht en laat ik mijn gedachten gaan over een mogelijke performance van PROBEREN.

Inge van den Thillart
Inge van den Thillart is beeldend kunstenaar, handboekbinder en dichter. Zij is lid van het Grafiekplatform en eindredacteur van RAAM grafiekmagazine.


Wilt u reageren?

U moet geregistreerd en ingelogd zijn om te kunnen reageren.

logo.pngpresenteert


Werkmanproject

2015
Werkmanproject
Vrijheid van Geest 

Projectinformatie

Project volgen


Relevante links

Werkman

Groninger Museum
Werkmanarchief
Werkman 2015
GR-ID
Drachten Dr888
Galerie Werfkade 16
Grafisch Centrum Groningen
De Typografentafel

Grafiek & Drukwerk

Museum Meermanno
Masereel Centrum
Drukwerk in de Marge


Redactie

Saskia Monshouwer - hoofdredactie
Mieke Mens - beeldredactie
Joyce Gabeler