José op ten Berg

Contact
José op ten Berg

Lange Tuinstraat 31
5212 SG ‘s-Hertogenbosch

T: 073 6149290
M: 06 15390013
 
Atelier: De Gruyterfabriek
Doklens
Veemarktkade 8
5222 AE ‘s-Hertogenbosch

Over José op ten Berg

De inspiratiebronnen

Mijn reizen, zowel reële als fictieve, vormen de belangrijkste inspiratiebronnen.

De reële reizen

Ik reis graag en bij voorkeur naar gebieden met extreme natuurverschijnselen. Ik trok door het hoge Noorden o.a. Groenland en Spitsbergen en het diepe zuiden o.a. Australië, Antarctica en Chili

De overweldigende natuur in die gebieden maakt een diepe indruk op me. In het gunstigste geval ga ik er in op en voel ik me één worden met de omgeving.

Later, eenmaal thuis, probeer ik die vluchtige ervaringen, in de beslotenheid van mijn atelier, opnieuw te vangen in een duurzamere concrete voorstelling. Het gaat nooit om een realistische weergave van hetgeen ik waarnam. Het zijn terugblikken op de sfeer van het verblijf ter plaatse en de indruk, die het landschap op mij maakte. De titels die ik aan mijn werken geef dienen alleen als verwijzing naar het beginpunt.

De fictieve reizen

Teksten van ontdekkingsreizigers, gedichten, vreemde plaatsnamen en landkaarten zijn een terugkerende bron van inspiratie. Ik stel me het landschap dat er bij past voor en beeld de reis die ik daar in gedachten maak op verschillende manieren uit.

Mijn werkwijze

Mijn werkwijze is in beide gevallen hetzelfde. Ik probeer de indrukken die ik gedurende de reis opdeed vorm te geven in tekeningen, schilderijen en houtdrukken. Mijn schilderijen en mijn grafiek zijn een combinatie van opgedane herinneringen aan een daadwerkelijke reis of een fictieve reis, al of niet vertekende herinneringen die ontslaan in verf of onder de drukpers.
Variaties op hetzelfde thema: blauw, horizon en ijs.
Grote kleurvlakken, enkele verticale lijnen, de horizon. Mijn herinneringen vertalen zich altijd eerst in verf op doek, daarna op papier. Mijn landschappen op papier zijn dunner, delicater en grafischer. De halfdroge kwaststreken lijken zo vooruit te lopen op de ingedikte en afgedrukte houtnerven.

José op ten Berg