Erik Bosma

Contact
Erik Bosma

Centrale thema van mijn portretten is het verlangen van de mens. Realiseert de mens zich dat het verlangen zijn leven grotendeels beïnvloedt? Deze vraag inspireert mij. De kracht van het verlangen van de mens maakt mij bewust van mijn eigen kwetsbaarheid. Dat is beangstigend en inspirerend tegelijk..


Zebraspoor 510
3605 HC  Maarssen

Atelier
Archimedeslaan 16
3584 BA  Utrecht

M: 06 10 487 007


Actueel

5 september t/m 11 oktober
VOG-expositie Vrijheid van Geest in Galerie Werfkade 16 in Hoogezand

Mijn werken (carborundumdrukken) tonen realistisch geschilderde mensen in een abstracte omgeving waaruit details zijn weggelaten. Deze bijna lege, met enkele subtiele lijntjes geaccentueerde omgeving, versterkt het opgaan in een eigen gedachtewereld van de afgebeelde persoon. Door mensen te isoleren en ze te belichten in een neutrale omgeving treden ze uit de anonimiteit van het hectische bestaan. In 2011 viel mij de eer te beurt Erica Terpstra te mogen portretteren voor het Tv-programma ‘Sterren op het doek’.


Over Erik Bosma

Techniek:

Vanwege het karakter en de structuur heb ik voor de carborundumdruk gekozen. Ik wilde een grafische techniek die het schilderen het meest benaderd. Carborundum is een metaalpoeder dat onder meer wordt gebruikt voor het prepareren van lithografiestenen. Een plaat karton of triplex wordt resp. voorzien van een laag vernis of gips. Vervolgens schilder ik het portret met houtlijm en bestrooit het met carborundum. Wanneer de houtlijm is opgedroogd wordt het overtollige carborundum van de plaat geborsteld. Vervolgens wordt de afbeelding voorzien van meerdere lagen vernis en andere materialen om variaties in toon te krijgen. Om de indruk te geven dat het werk de tand des tijds heeft doorstaan gebruik ik schellak.

De hoogdruk, wat een carborundumdruk is, combineer ik met diepdruk door met een etspen in mijn plaat te tekenen. De etspen laat speelsheid in de lijnvoering toe en stimuleert zodoende een eigen handschrift. Met de etspen kunnen veel verschillende nuances gemaakt worden: vloeiende subtiele lijnen, maar ook krachtige en grillige. Elke lijn die in de plaat komt, blijft na het afdrukken zichtbaar en speelt een rol in het eindresultaat.

Nadat het portret is afgedrukt en ingekleurd en daarmee zijn unieke status heeft verworven, gaat het werk naar het atelier van papierrestaurateur Paul de Greeuw in Leiden. Daar wordt het opgespannen en voorzien van een cellulose coating.