02 januari 2016 Project: Agenda Rubriek: Projecten & Manifestaties

29e Grafiekbeurs Borken

04-06 maart 2016

Sinds 1988 wordt de Duits-Nederlandse Grafiekbeurs in Borken georganiseerd. De wens van de organisatoren is het om de wederzijdse culturele uitwisselingen met de buurlanden te bevorderen, maar ook om een actueel overzicht te geven van de verschillende mogelijkheden van de grafische kunst. Het spectrum rijkt van seriële drukgrafiek (houtsneden, etsen, gravures, litho's, linosneden en zeefdrukken enz.) tot kunstboeken en is uitgebreid met tekeningen, mixed media en fotografie.

Leden die meedoen zijn: Adri Frigge, Elsbeth Cochius, Véronique Driedonks, Marisa Keller, Jadranka Njegovan, Lego Lima, Monique Kwist, Jurjen Ravenhorst, Hilda Boer, Joop Overkleeft, Peter Kalkowsky, Truzanne Lousberg en Caroline Koenders.

De grafiekbeurs is niet alleen een verkoopshow waarbij de bezoekers de mogelijk hebben grafische kunst rechtstreeks van de kunstenaar aan te schaffen en vakmensen een overzicht over de actuele tendensen in de grafische kunst in Duitsland en Nederland laat geven. De grafiekbeurs biedt tevens een forum voor contacten tussen Duitse en Nederlandse kunstenaars, vrienden van de grafische kunsten, galeriehouders, handelaren en iedereen die plezier heeft om op een ongedwongen manier met de grensoverschrijdende kunst in contact te komen.

Sinds 2007 presenteren zich ook studenten van de grafiek-en fotografie-afdelingen van enkele universiteiten met hun werken (bijv. Academie voor Art en Design Enschede, Ruhr Universiteit Bochum, Universiteit Osnabrück, Fachhochschule Bielefeld). Daarmee wordt ook aankomende kunstenaars de mogelijkheid geboden hun werken op de markt te presenteren en ervaringen uit te wisselen.

Een punt van aandacht van de grafiekbeurs is de handhaving van de klassieke druktechnieken en de overdracht van de individuele technieken in de praktijk. Zo worden tijdens de beurs regelmatig verschillende manieren van etsen, steendruk en historische persen gedemonstreerd.

De grafiekbeurs vindt plaats in de Stadthalle Vennehof in Borken. OP deze beurs zijn 13 leden van Grafiekplatform VOG aanwezig en een RAAMstand. Download hier de flyer met info en de deelnemerslijst.

Grafiekplatform VOG
Grafiekplatform VOG is een vereniging van en voor grafici